Зберігання зерна, вентиляційні системи

Великі аграрні підприємства для зберігання зерна використовують елеватори, зерносховища, силоси та бункери. Тут зерновий матеріал не лише може зберігатися до наступної посівної кампанії, але й фасуватися для продаж, вантажитись у залізничні вагони або тут же на місці перероблятися для подальшого вжитку (на борошно, крупи, макаронні вироби).
Для того, щоби зберегти непошкодженим насіння для наступного посіву й воно не втратило своєї поживної якості, не зазнало ушкоджень від комах чі грибків, не вкрилося плісенню і не прогіркло в надто гарячому приміщенні зерно зберігають у добре провітрюваних, сухих сховищах, де поблизу немає речовин з різким запахом.
Що важливо для зберігання зерна?
Основні показники, на які слід звертати увагу під час довготривалого зберігання – це вологість і температура зерна. Адже зерно, яке має надмірну вологу і зберігається великою масою, без доступу свіжого повітря, нагрівається та може зайнятися. У випадку підняття температури вище 35 градусів зерно вже не здатне проростати, а також у ньому відбувається розщеплення цукрів, ферментація (бродіння), змінюється білкова структура. Воно наче починає «варитися». Потім таке зерно швидко псується.
Тому зерно, після збору врожаю, охолоджують потоками повітря. Оптимальною вважається температура в діапазоні 20-30 градусів. За температури 6-8 градусів можна збільшити термін зберігання зерна, «законсервувати» його. Адже так сповільнюються всі внутрішньоклітинні процеси, більше поживних речовин зберігається.
Для того, аби навесні зерно краще проростало, перед посівом складські приміщення навпаки прогрівають теплим, сухим повітрям. Допомагає у цьому обладнання для сховищ.
Вологість під час довготривалого зберігання не повинна перевищувати 14%. Якщо цей показник збільшиться – зерно пліснявітиме, перегріватиметься. Якщо ж надто різко висушити зерно, його оболонка, що містить жири та захищає вміст зернини потріскається, харчові цінності зерна знизяться, мука отримає неприємний присмак та не годитиметься для випікання хліба.
Вентиляційні системи для зерна
Підтримувати оптимальні показники вологи та температури допомагають вентиляційні системи. Вони складаються із:
- встановлених зовні вентиляторів, що надимають всередину холодне повітря,
- системи охолодження-нагріву,
- генератора,
- стальних перфорованих труб,
- ізоляційного матеріалу, що підтримує задану температуру,
- датчиків температури та вологи,
- системи виводу,
- рідкокристалічного дисплея,
- електронної системи.
Вентиляційне обладнання, яке ви можете замовити на нашому сайті, легко монтується, є зручним в експлуатації та безпечним для працівників, оскільки воно сертифіковане згідно з міжнародними стандартами якості.
- Мішки тонники: як купити потрібний тип для різних умов використанняБігбеги — універсальні мішки тонники для вантажів до однієї тонни, які адаптуються до будь-яких потреб завдяки різним типам ручок, клапанів і фартухів. У статті розглядаємо основні види мішків за конструкцією та функціональні можливості кожного з них. Дізнайтесь, як обрати бігбег під ваші задачі — для разового використання чи багаторазової експлуатації.Повна версія статті
- Внесення мінеральних добрив восени та навесні: основні принципиОсновна відмінність між осіннім і весняним добривом полягає в їхньому призначенні. Правильно внесене універсальне весняне добриво сприяє росту, гарному зав'язуванню плодів, високому плодоношенню. Осіннє добриво сприяє гарному укоріненню, зміцненню імунітету рослин, стійкості до шкідників і несприятливих погодних факторів.Повна версія статті