Виробництво гранульованого комбікорму
Багато аграрні підприємства, щоб скоротити витрати на покупку комбікорму, а також, щоб самим контролювати його якість воліють виготовляти корми самі. Адже для цього, по-суті, не потрібно ніяких понад складних витрат — сировину в потрібній кількості завжди є під рукою.
Технологія виробництва гранульованого комбікорму насправді не є складною. Компоненти майбутнього корми пресують під високим тиском (попередньо обробивши їх), а потім формуються гранули, яким надається необхідний розмір.
Саме виробництво можна умовно поділити на 4 етапи:
- подрібнення. Складові (злаки, бобові, насіння, ягоди, трава) подрібнюються до потрібного стану з допомогою дробарки.
- пресування. Подрібнений склад у грануляторі обробляється парою, щоб злегка зволожити і пом'якшити масу, а також надати їй клейких властивостей, для подальшого формування в гранули.
- охолодження. З допомогою тиску між рухомими роликами і нерухомої матрицею всередині гранулятора, суміш набуває форму гранул, а потім підсушується з допомогою холодного повітря на барабані. Таким чином надлишок вологи випаровується, а гранули стають твердими.
- фасування. Фасують комбікорм в поліетиленовий пакети, мішки, біг-беги, або ж відразу в призначений для доставлення транспорт.
Насправді виробництво гранульованого комбікорму як бізнес ідея далеко не нова.
Наша країна виходить на світові ринки виробництва кормів, адже якість сировини, з яких вони виготовляються, не поступається європейським. Екологічне і практично безвідходне виробництво дозволяє навіть невеликим аграрним господарствам отримувати рівномірний дохід просто від переробки тих продуктів, які інакше б все одно не знайшли свого застосування.
Якщо вас зацікавила лінія виробництва гранульованого комбікорму, то вона складається в основному з таких частин:
- бункер для накопичення біомаси у вигляді вертикально розташованого циліндра. За допомогою шнека біомасу рівномірно подають в змішувач;
- змішувач, який оснащений системою зволоження. Зволожують спершу подрібнену масу для того, щоб на наступному етапі її було легше пресувати в гранули необхідного розміру;
- гранулятор. Рухомі ролики продавлюють зволожену масу через отвори стаціонарно закріплені;
- система охолодження. З допомогою холодного повітря, яке подається з вентилятора на охолоджувальний барабан, м'які гранули підсушуються до їх затвердіння, потім вони потрапляють на сортувальне сито, де крихта і подрібнені гранули прямують назад на переробку;
- панель управління.
Чи вийде гранула міцною напряму залежить і від матеріалу, з якого вона виготовляється. Треба пам'ятати що: великий вміст кукурудзи і/або жиру роблять гранулу крихкою; великий вміст білків і/або мінералів сприяють міцності гранули; зміцнює гранулу й додавання меляси; загалом пшениця й висівки сприяють міцності.
У випадку зберігання кормів у розсипному вигляді вони з часом різко втрачають якісні показники, а грануляція допомагає зберегти поживні речовини й вітаміни, покращується й засвоюваність корму при споживанні. По-друге, гранулювання це термообробка, яка вбиває грибки й бактерії — покращується гігієна корму. По-третє, гранульований корм займає менше місця і його значно зручніше транспортувати. Отже, гранульований корм — це збереження поживних речовин, кращі умови зберігання й обробки, і зрештою — економія часу і грошей, оптимізація й автоматизація вирощування тварин.
- Органічні добрива: запорука родючого ґрунту і рясного врожаюОрганічні та мінеральні добрива потрібні, щоб істотно збільшити врожай. Якщо ви роздумуєте над питанням чи варто органічні добрива купити, то сподіваємося ми допоможемо вам. У цій статті зосередимо увагу саме на органічних натуральних добривах. Органічні добрива містять у собі в доступному вигляді широке розмаїття макро- і мікроелементів, які потрібні для росту рослин.Повна версія статті
- Які розміри біг бега мені потрібні?Якщо ви вперше купуєте бігбеги, може виникнути природне питання: як підібрати розміри біг бега, що б відповідали моїм потребам? Адже в інтернеті пропонується величезний вибір розмірів біг-бегів. Який із них оптимальний для вас?Повна версія статті